Belgian Red Cross.
Previous
Next
 

Date of issue: 9th of September 1995.

OBC/COB : number: nr 2612-2614

 

Created by: Johan Mahieu / P.P.G. De Schutter

Perforation: 11 1/2
Size : 40 x 28 mm
Composition of the sheets:1
Printing Process: Screendeepprint/Heliogravure
Number of plates: 1-2
Printing Run:
Paper: P5 ( see paper Types )

 

2612 - 16F+3F - Princesse Astrid
2613 - 16F+3F - Wlhelm Conrad Röntgen
2614 - 16F+3F - Louis Pasteur

INFO

Prinses Astrid werd op 5 juni 1962 in Brussel geboren als tweede kind van het huidige Belgische vorstenpaar Albert II en Paola. Zij deed haar middelbare studies aan het Institut de la Vierge Fidèle in Brussel. Daarna volgde zij gedurende een jaar lessen kunstgeschiedenis in Leiden (Nederland). Ze voltooide haar opleiding aan het Institut d'Etudes Européennes in Genève (Zwitserland) en in Michigan (Verenigde Staten). Op 22 september 1984 huwde zij Aartshertog Lorenz. Het paar heeft drie kinderen: Amedeo, Maria Laura en Joachim. Prinses Astrid en het Rode Kruis Prinses Astrid werd op 11 december 1993 door de Nationale Raad van het Belgische Rode Kruis verkozen tot Nationale Voorzitter, ze volgde hiermee haar vader Koning Albert II op, die sinds 1958 deze functie waarnam. Als voorzitter leidt zij de Nationale Raad (die zowel het algemeen beleid als de algemene werking van de vereniging bepaalt) en het Nationaal Directiecomité (dat het algemeen beheer van de vereniging waarneemt) en dit op volledig vrijwillige basis.

Wilhelm C. Rontgen werd op 27 maart 1845 in Lennep (Duits-land) geboren. Hij bracht zijn jeugd door in Nederland en volgde een opleiding van technisch ingenieur in Zwitserland. Daarna richtte de 24-jarige Rontgen zich op de fysica die hem niet meer zou loslaten. Terug in Duitsland werkte hij aan verschillende universiteiten, legde zich toe op experimenteel onderzoek en publiceerde talrijke wetenschappelijke werken. Bij deze experimenten ontdekte hij honderd jaar geleden, op 8 november 1895, een nieuwe soort stralen die de materie, naargelang van haar dichtheid, kon doorlichten. Deze stralen kregen zijn naam. Als erkenning voor zijn werk ontving Röntgen in 1901 de Nobelprijs voor fysica. Hij stierf op 10 januari 1923 in München. Wilhelm C. Röntgen en het Rode Kruis Tussen Wilhelm C. Röntgen en het Belgische Rode Kruis bestaat een band. In het hospitaal "L'Océan", dat bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in De Panne werd opgericht en dat tijdens de oorlog ongeveer 36.000 gewonden verzorgde, werd immers een dienst voor radiografie opgezet. Hier werden voor het eerst in België op grote schaal röntgenstralen gebruikt. Deze dienst stond onder leiding van dokter Etienne Henrard, die een vooraanstaand pionier was op het gebied van de stereo-radiografie en die een techniek bedacht om met röntgenonderzoek vreemde voorwerpen op te sporen. Ook in het door het Belgische Rode Kruis in 1022 opgerichte radiuminstituut – het eerste kankercentrum in België – werd de uitvinding van Röntgen zeer vaak toegepast.

Louis Pasteur werd op 27 december 1822 in Dôle (Frankrijk) geboren. Hij promoveerde in 1847 in de natuur- en scheikunde. Reeds op 26-jarige leeftijd werd hij bekend door een publicatie over kristallografie. Van 1848 af werd hij achtereenvolgens hoogleraar in Dijon, Straatsburg en Rijsel. Hier begon hij zijn studie van de gistingsverschijnselen, die leidde tot de ontdekking van de methode die naar hem genoemd werd: de pasteurisatie. In 1857 werd Pasteur directeur van de Ecole normale in Parijs en in 1867 hoogleraar in de chemie aan de Sorbonne waar hij verschillende bacteriën ontdekte zoals de miltvuurbacterie. In 1885 beleefde hij het hoogtepunt van zijn wetenschappelijke loopbaan. Hij slaagde erin een vaccin te bereiden tegen hondsdolheid dat bij de mens kon worden toegepast. In 1888 kreeg hij de leiding van het Institut Pasteur in Parijs. Een eeuw geleden, op 28 september 1895, stierf Louis Pasteur. Hij wordt beschouwd als een van de grootste onderzoekers van de 19de eeuw. Louis Pasteur en het Rode Kruis Het Belgische Rode Kruis is schatplichtig aan Louis Pasteur. Zonder zijn ontdekking dat gistingsprocessen en sommige infectieziekten worden veroorzaakt door bacteriën, zou het niet mogelijk geweest zijn dat het Belgische Rode Kruis tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-71 duizenden mensenlevens redde. Tevens is het zo dat de rodekruisacties inzake hygiënische opvoeding (de voorlopers van de huidige werking op het vlak van de gezondheidspromotie) na de eerste wereldoorlog de theorieën van Pasteur over algemene hygiëne in de praktijk brachten.

 

.