Scientific issue.
Previous
Next
 
Home

Date of issue: 27th of February 1982.

OBC/COB numbers: 2036-2038

Created by: Compotition : Company Dechy-Univas. / Helio : Etn. De Schutter

Perforation: 11 1/2
Size: 24 mm x 35 mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Screendeepprint
Number of plates: 1-2
Printing Run: 2036 - 5.400.000ex : 2037 -2.700.000ex ; 2038 - 2.000.000ex
Paper: 2036/2037 - P6 ; 2038 -P5 ( see paper Types )

2036 -6F - Cyclotron N.I.R. at Fleurus
2037 -14F - Royal Planetarium Belgium
2038 -50F - Dr. Robert Koch

INFO

Het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen (I.R.E.) werd op 20 augustus 1971 opgericht en is gevestigd in de industriezone van Fleurus-Farciennes (Provincie Henegouwen). Het is een instelling van openbaar nut met als opdracht, in het kader van wetenschappelijke en filantropische activiteiten, zonder enig winstoogmerk, radio-elementen, ook nog radio-isotopen genoemd, te conditioneren en deze ter beschikking te stellen van de gebruikers, alsook de toepassingen ervan in alle domeinen te ontwikkelen. Zelfs indien de radio-elementen talrijke toepassingen kennen in de nijverheid en het onderzoek, toch is hun bevoorrecht domein van toepassing zeker dit van de geneeskunde, waar zij vooral waardevolle hulpmiddelen zijn voor de diagnose. De door het I.R.E. geconditioneerde radio-elementen werden tot heden bijna uitsluitend geproduceerd door middel van kernreactoren. De installatie van een cyclotron voor de productie van radio-isotopen zal het mogelijk maken de practici en de radiobiologen een ruime scala serie isotopen aan te bieden die goed aangepast zijn aan de onderzochte verschijnselen, dit van uit het oogpunt van de chemische eigenschappen van de stralingsenergie, van de levensduur, enz... Zo zal de korte levensduur van zekere cyclotronisotopen het mogelijk maken de door de patiënt ontvangen stralingsdosis op een aanzienlijke wijze te verminderen en zekere onderzoeken met korte tussentijden te herhalen zonder interferentierisico's. Door het oprichten van een produktiecyclotron op het I.R.E. – de enige van zijn klasse in Europa – heeft de Belgische Regering een investering toegestaan die de Belgische geneeskunde op het niveau zal plaatsen van de nieuwe mogelijkheden die door een speerpunttechnologie, die cyclotronisotopen gebruikt, worden geboden. (Tekst ons welwillend toegezonden door het Nationaal Instituut voor Radioelementen te Fleurus.)

De Koninklijke Sterrenwacht van België is een van de oudste wetenschappelijke instellingen van ons land. De geschiedenis ervan begint in 1823, wanneer Adolphe Quetelet voor het eerst de gedachte naar voren bracht een sterrenwacht te bouwen in het zuidelijk gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden waar praktisch aan geen sterrenkunde werd gedaan terwijl in de noordelijke provincies sedert lang verscheidene observatoria bestonden. Quetelet wees vooral op de behoefte aan een dienst voor plaatsbepalende sterrenkunde, die fundamentele hulp zou kunnen verlenen aan de geodesie en de cartografie. In 1826 werd onder de regering van Willem I besloten een sterrenwacht op te richten te Brussel. De bouwwerken begonnen in 1827 maar konden slechts beëindigd worden in 1834, na de periode van onlusten die tot de onafhankelijkheid van België zou leiden. De Sterrenwacht verhief zich toen op de heuvel nabij de Oude Schaarbeeksepoort; Quetelet was er de eerste directeur van en bleef aan het hoofd van de Instelling tot aan zijn dood, in 1874. Het is op initiatief van de tweede directeur, JeanCharles Houzeau, dat het overbrengen van de Sterrenwacht van Brussel naar de huidige plaats, te Ukkel, werd overwogen. De door Houzeau aangehaalde redenen waren, enerzijds, het gebrek aan ruimte dat elke uitbreiding van de bestaande Instelling onmogelijk maakte; anderzijds en vooral, de nadelen voortvloeiend uit de ligging van een sterrenwacht middenin een stad en in de onmiddellijke nabijheid van nijverheidsgebieden in volle ontwikkeling. De oprichting van de nieuwe Sterrenwacht, aangevangen in september 1883, was nog ver van voltooid toen Houzeau aan zijn functie van directeur verzaakte. Het was François Folie, in 1885 tot directeur benoemd, die belast werd met de afwerking van de Sterrenwacht te Ukkel, en het is op zijn aanwijzingen dat de nieuwe gebouwen werden opgetrokken. Het overbrengen van de instrumenten van de Sterrenwacht van Brussel naar Ukkel gebeurde in 1890. Tot begin 1891 werden simultane waarnemingen aan beide instellingen verricht met het oog op de bepaling van het lengteverschil tussen de vroegere en de nieuwe Sterrenwacht. De wetenschappelijke activiteiten van de Koninklijke Sterrenwacht van België hebben momenteel betrekking op de astrometrie, de hemelmechanica, de astrofysica, de radioastronomie, de zonnefysica, de stellaire statistiek, de geodynamica en de ruimtegeodesie. De instelling ressorteert onder het Bestuur van het Wetenschappelijk Onderzoek van het Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur en van het Ministerie van Nationale Opvoeding en Franse Cultuur. (Tekst welwillend medegedeeld door De Heer Prof. Dr. A.G. VELGHE.)

Op 24 maart 1882 presenteerde Dokter Robert KOCH een referaat aan de Vereniging voor Fysiologie van Berlijn over de tuberkelbacterie als verwekker van de tuberculose. Dokter Robert KOCH werd in 1843 geboren te Klausthal bij Hannover en promoveerde in 1866 te Göttingen tot dokter in de geneeskunde. Hij praktiseerde o.m. als districtarts te Wollstein. Hij richt er een klein privé laboratium in waar hij zich op het wetenschappelijk onderzoek kon toeleggen. Aldus ontdekte hij de sporen van de miltvuurbacil. In 1880 werd hij in Berlijn aangesteld tot lid van het Gesundheitsamt. In het laboratorium, waarvan hem de leiding werd toevertrouwd, onderzocht hij de tuberculose en ontdekte hij het microscopisch element dat de ziekte veroorzaakt. De tuberkelbacterie – thans ook Kochbacterie geheten is een 1,5 à 3,5 duizendste millimeter grote staafvormige microbe. « Voortaan, schrijft KOCH, staan wij in de strijd tegen de vreselijke tuberculosekwaal niet meer tegenover een onbekend en onduidelijk iets. Wij staan tegenover een zichtbare en tastbare parasiet. Wij weten dat deze parasiet enkel leefbaar is in het lichaam van de mens of van het dier. Dit is een geruststellend element in de strijd die wij tegen de tuberculose moeten ondernemen. » In 1885 werd KOCH tot Professor in de Hygiëne benoemd aan de Universiteit van Berlijn en in 1905 werd hem als een der grondleggers van de bacteriologische wetenschap de Nobelprijs toegewezen. Wanneer hij op 27 mei 1910 te Baden-Baden overleed genoot hij een wereldfaam. De postzegel stelt de beeltenis voor van Robert KOCH en een sliert van tuberkelbacterien uit vloeibare cultures. (Tekst welwillend medegedeeld door De Heer Dr. D. COX.)

 

.

.

.

.

.

.

.