Tourisme : Art Nouveau.
Previous
Next
 

Date of issue: 24th of June 1995.

OBC/COB : number: 2904-2606

Created by: Désire Roegiest / P.P.G. De Schutter

Perforation: 11 1/2
Size : 38 x 49 mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Screendeepprint/Heliogravure
Number of plates: 1-2
Printing Run: 6.000.000 ex each
Paper: P5 ( see paper Types )

 

2602 - 16F - Cauchie House , Etterbeek
2603 - 16F - House ' 5 continents', Antwerpen
2604 - 16F - House 'Jaspar', Liège

INFO

Toeristische. ART NOUVEAU In de tweede helft van de 19de eeuw ontstond in Europa als reactie tegen de heersende classicistische traditie een nieuwe kunststroming met vele namen: Modern Style, Jugendstil, Sezessionstil, Stile Liberty, Modernismo, Art Nouveau. Het klare en optimistische realisme van de klassieke stijl beantwoordde niet meer aan het levensgevoel van deze periode waarin religieuze zekerheden door wetenschappelijke ontdekkingen (bv. de evolutieleer van Darwin) op de helling waren gezet en de duistere kanten van de psyche meer en meer aandacht kregen (bv. in de psychoanalyse van Freud). In de gotiek, de rococo en de Oosterse kunst vonden de kunstenaars een beeldentaal die veel nauwer aansloot bij het fin de siècle-klimaat van hun tijd. Bloemen, vrouwen als bloemen, bomen, weelderige haren, vloeiende zweepslaglijnen werden hun erotisch geladen voorkeurmotieven. Voor de architectuur was het huis dat Victor Horta te Brussel in de winter van 1892-1893 voor ingenieur Emile Tassel bouwde van groot belang. Het was het allereerste voorbeeld van zuivere Art Nouveau. Horta liet zich inspireren door de neogotiek van Viollet-le-Duc en de Japanse kunst. Vooral het zweepslagmotief gaf muren en ijzerwerk hun typisch uitzicht. Andere pioniers waren Paul Hankar en Henry van de Velde die samen met minder gekende architecten waaronder Paul Cauchie, Paul Jaspar en Frans Smet-Verhas de nieuwe stijl in België gestalte gaven. Vanuit België bereikte de Art Nouveau Frankrijk waar Horta en Hankar een grote invloed hadden. De denkbeelden van de Art Nouveau verdwenen niet meer uit de Westerse cultuur van de twintigste eeuw. Ze drukten hun stempel op het surrealisme, de hippiecultuur uit de jaren zestig, het postmodernisme enz.

Paul Cauchie (1875-1952) Het Cauchie-huis, Frankenstraat 5 Etterbeek 1905 Deze gevel van de woning die architect-decorateur Paul Cauchie voor zichzelf ontwierp, is opgevat als een tweedimensionaal paneel, als een schilderij, Om dit picturaal effect te verkrijgen, werd de aard van de gebruikte materialen gecamoufleerd: bepaalde delen zijn met een ruwe pleisterlaag in grijs cement bedekt, het schrijn- en ijzerwerk werd uniform wit geschilderd en grote taferelen met gestileerde figuren in sgraffito kleuren het geheel, De gevel is evenwichtig, lineair-geometrisch opgebouwd met duidelijk onderscheiden banden en met een cirkel en een vierkant in het centrum.

Frans Smet-Verhas (1851-1925) Het Huis "De Vijf Werelddelen", Schildersstraat 2 en 6, Plaatsnijdersstraat 1, Antwerpen 1901 Dit hoekcomplex, vroeger van vier, nu van drie woonhuizen, werd uitgewerkt in klassieke Art Nouveau stijl. De gevel is rijk versierd met gekleurde banden, zeer verscheiden vormen van vensters, gebogen kroonlijsten enz.... Opvallend op de hoek van het gebouw is de erker in de vorm van de boeg van een schip en de grillig uitgewerkte smeedijzeren lantaarn. Het is een voorbeeld van "sprekende" architectuur. Op de vensters van de erker staan de namen van de vijf werelddelen. Het huis werd besteld door een reder. BEKROONDE POSTZEGELS A. Grote Prijzen van de Filatelistische Kunst Op 9 december 1995 vond in het Stadhuis van Brussel de 30ste editie plaats van de "Grote Prijzen van de Filatelistische Kunst." Volgende prijzen werden er toegekend: Grote Prijs "Ambassadeur": de speciale postzegel van 16fr., Huis "De Vijf Werelddelen" (Antwerpen) (02605), die deel uitmaakt van de uitgifte "Toeristische". De tekenaar, Désiré Roegiest, kreeg hiervoor tevens de prijs "beste tekening".

Paul Jaspar (1859-1945) Huis, rue du Vieux Mayeur 38, Luik 1906 Paul Jaspar werd sterk beïnvloed door Paul Hankar. Het gebruik van Moors-Arabische bogen en een sobere compositie van de gevels zijn de duidelijkste kenmerken van zijn architectuur. Het huis in de rue du Vieux Mayeur is hiervan een voorbeeld. Het toont in de gevelopbouw duidelijke sporen van de lokale middeleeuwse bouwkunst (spitsbogen) en interesse voor het exotische (Moors-Arabische bogen). Met deze elementen wordt de nog aanwezige 19de-eeuwse neoclassicistische vlakke witte gevel opengebroken.

.