Prestige professions.
Previous
Next
 

Date of issue: 7th of March 1992.

OBC/COB : number: 2445-2447

 

Created by: Désire Roegiest/Judica Keijzer / P.P.G. De Schutter

Perforation: 11 1/2
Size card : 24 x 35mm ;35 mm x 24 mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Rasterdeepprint/Heliogravure
Number of plates: 1-2
Printing Run: 3.000.000 ex each
Paper:2445- P6 ; 2446-2447 - P5 ( see paper Types )

 

2445 - 10F+2F - Belgian Carpet Industry
2446 - 10F+2F - Belgina Chef Cooksl
2447 - 14F+3F -100 year Belgian Diamond Club

INFO

De tapijtkunst ontstond in Egypte en Perzië omstreeks drieduizend voor Christus. Het oudst bekende tapijt, dat ontdekt werd in de tumulus van Paryryk, dateert uit de VIde-IVde eeuw voor Christus. Van het begin af was het tapijt zowel gebruiks- als siervoorwerp en had het een symbolische waarde. Van de XIde eeuw af ontwikkelde zich de tapijtwerkerskunst in Europa, vooral vanuit Poitiers en Limoges. In de XVIde eeuw kende de tapijtkunst te Brussel een ware bloeitijd. Met bijzonder prachtige verdures, subtiele decors en luisterrijke wapenschilden wisten onze manufacturen een reputatie op te bouwen. Het tapijtwerk van de beroemde kastelen in Europa liegt er niet om. De wandversieringen van de wapenzalen getuigden van trots en prestige. Door zorgvuldig geordende draden werden de bonte vogels en de weelderige natuur als het ware verheerlijkt. De wol, de geraffineerde kleuren en de kwaliteit van het weefsel zijn altijd de bekommernissen geweest van onze voorvaders, de meesterwevers. Naast Brussel waren ook Doornik, Oudenaarde, Brugge en Gent befaamde tapijtkunstcentra. In het begin van deze eeuw kende de tapijtindustrie in onze gewesten een nieuwe bloeiperiode. Met 345 miljoen m² is België op dit ogenblik de tweede tapijtproducent van de wereld. In ons land worden vooral geweven tapijten vervaardigd die zowat 30 % van de export van de Belgische textielsector vertegenwoordigen. De produktie ging de jongste 80 jaar alsmaar in stijgende lijn.

Het beroep van kok is een van de oudste ter wereld... Koning Salomon vertelde dit al aan zijn tafelgenoten. En hij kon het weten, deze legendarische smulpaap, die voor zijn tafelgeneugten over niet minder dan twaalf vindingrijke en vooral hoogst ervaren meesterkoks beschikte. Om de beurt voorzagen zij de koninklijke tafel een maand lang van de meest uitgelezen en verfijnde gerechten. 's Konings vrije "keukenofficieren" reisden onafgebroken de wereld rond, op zoek naar nieuwe geuren en smaken, nieuwe producten, gerechten en recepten. Kunde, zelfvertrouwen en solidariteit: ook in onze dagen worden waarden van dit soort door de Vereniging der Meesterkoks van België in ere gehouden. Een groot verschil echter: de koksmuts wordt sedert geruime tijd nu ook door dames gedragen. Wat het samenstellen, bereiden en presenteren van gerechten betreft, hebben zij hun plaats veroverd naast de vermaarde chefs. In 1998 zal de Vereniging 88 leden tellen. Ze staat in ons land bekend voor superieure kwaliteit, nauwgezetheid, hoffelijkheid, vriendelijkheid, gulheid, doorzicht, durf en verstandhouding, kortom voor haar beroepsernst en bekwaamheid. In onze buurlanden en ver daarbuiten heeft zij grote faam verworven. Onze restaurants en keukens, met hun eigen aparte klasse, staan borg voor de perfektie van de Belgische gastronomie en dragen de roem uit van onze Meesterkoks. Naar een tekst van Pierre ROMEYER, Voorzitter-Stichter.

Reeds in het begin van de jaren 1880 zagen de in Antwerpen gevestigde diamantfabrikanten en - handelaars de noodzaak om een, voor hun bestemde, vaste ontmoetingsplaats op te richten. Er werd geopteerd voor een centraal gelegen lokaal, aangepast aan hun specifieke beroepsaktiviteiten en uitsluitend voorbehouden aan diegenen die als lid opgenomen zouden worden. De eerste bijeenkomsten en de stichting van de feitelijke vereniging "Diamantclub van Antwerpen" gebeurden in het Stadscentrum rond 1885. Pas in 1893 werd de status gewijzigd en omgevormd in een " Naamloze Vennootschap " met zetel in de Pelikaanstraat 62 te Antwerpen. Sedert haar oprichting werd baanbrekend werk verricht. De soepele maar volledige strukturering van de Belgische diamanthandel is grotendeels haar werk. Zo ook kan zij, als oudste diamantbeurs, beschouwd worden als de voorloopster van alle, wereldwijd verspreide, beurzen die verenigd zijn in een "Internationale Federatie". De in 1927 opgerichte "Verzoenings- en Scheidsraad" diende als voorbeeld voor de twintig bestaande zusterverenigingen. Na een aktiviteit van bijna 100 jaar is de "Diamantclub van Antwerpen NV" toonaangevend op wereldvlak. "Het verleden heeft de weg afgebakend voor de toekomst" "de toekomst begint vandaag en zal altijd blijven schitteren" "zoals de vele prachtige facetten van het droomprodukt Diamant" Naar een tekst: "NV Diamantclub van Antwerpen"

 

 

 

.