Culture. Previous
Next
Date of issue: 16th of October 1976.
OBC/COB numbers: 1828-1831
Created by: paul de Weerdt / jean malveaux / Charles Leclercqz / Henri DeCuyper..
Perforation: 11 1/2
Size: 1828/1830 24 mm x 35 mm ;1831 35 mm x 24 mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Steeldeepprint
Number of plates: 1828/1829 1-2-3-4 ; 1830/1831 1-2-3-4-5-6
Printing Run: 1828 - 4.000.000ex ; 1829 - 4.000.000ex ;1830 - 10.000.000ex ; 1831-10.000.000ex
Paper: P5 ( see paper Types )1828 - 5F - Charles Bernard
1829 - 5F - Toussaint van Boelare
1830 - 6F50 - Joachim le Patnier
1831 - 6F50 - Pieter Brueghel de Oude
INFO
Reeds van in zijn jeugd verpandde Charles Bernard zijn hart aan kunst en litteratuur. Hij verliet de balie om zich aan de journalistiek te wijden en muntte uit in dit beroep door zijn buitengewoon talent Tijdens zijn lange en schitterende carrière gaf hij blijk van een filosofisch prettige kijk op mensen en dingen, hetgeen leidde tot het succes van zijn verhandelingen die dagelijks verschenen onder het pseudoniem "Gallo" in « La Nation Belge ». Als kunstcriticus was zijn invloed groot en werd zijn mening algemeen aanvaard. Zijn voornaamste werk "Esthétique et critique" is uitstekend. Zijn campagnes voor de verdediging van de levende kunst – sommige hadden een grote weerklank – waren bovendien dikwijls de voorboden van heel wat hedendaagse ontdekkingen. Charles Bernard was lid en bestendig secretaris van de « Academie Royale de langue et de littbrature Française ». Hij was eveneens een invloedrijk lid van verscheidene culturele commissies en daarbij een filatelist van formaat. Een postzegel werd door hem bewonderd om zijn schoonheid en om de bekoring die ervan uitging. Ongetwijfeld was hij meer verzamelaar dan filatelist aangezien hij meer oog had voor de mooie tekeningen, warme kleuren en de verfijnde schoonheid van oude zegels, dan voor hun speculatieve waarde. In dit opzicht is Charges Bernard een unicum in de postzegelliefhebberij; met zijn geschriften en lezingen en zeker met zijn prachtige verzameling heeft hij aangetoond hoe Kunst en Filatelie hand in hand gaan naar de verwezenlijking van een mooie droom.
Fernand, Victor Toussaint van Boelaere (officieel Fernand, Victor Toussaint) geboren te Anderlecht op 19 februari 1875 en te Brussel overleden op 30 april 1947 was schrijver, ambtenaar en tevens jarenlang correspondent van een Nederlands dagblad. Als leerling aan het Brusselse atheneum had hij reeds belangstelling voor de literatuur. Hij was secretaris van de redactie van « Jong Vlaanderen waarin het eerste werk van Karel van de Woestyne en van Stijn Streuvels verschenen. Met dezen behoorde hij tot de tweede generatie van « Van Nu en Straks . Hij gaf enkele bundels poëzie uit en legde een grote bedrijvigheid aan de dag als criticus en kroniekschrijver. Zijn prozakunst, gesteld in een verfijnd impressionistische stijl, was als het ware volmaakt.
De "Fondation Charges Plisnier" gesticht in 1954, heeft tot doel de verdediging en de verheerlijking van de Franstalige gemeenschap in België. Zij geeft een zeer gewaardeerd tijdschrift uit: " L'Ethnie française" Ze kwam tot bloei in de vorm van secties die aan specialisten zijn toevertrouwd. Het betreft de Commissies van kunst en letteren, geschiedenis, volkskunst en tradities, de diensten voor beschaafde omgangstaal, demografische actie en cultureel toerisme. Het onderwerp van de postzegel, gewijd aan deze stichting is een fragment uit een schilderij van Joachim le Patinier, kunstschilder, geboren te Dinant omstreeks 1470 en overleden te Antwerpen in 1524. Hij was een vriend van Dürer, Q. Metsys en Joost van Cleve. Hij is wereldvermaard als schepper van landschappen in een onafhankelijke stijl en voor zijn handigheid bij het uitbeelden van plastische waarden.
De Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal viert dit jaar haar zilveren jubileum. Onder voorzitterschap van Prof. Dr. Willem Pee ijvert zij sedert vijfentwintig jaar, buiten elke wereldbeschouwelijke strekking, voor de verbreiding van het algemeen Nederlands in de mondelinge omgang en voor de bevordering van het juiste taalgebruik. Hiertoe geeft zij het tweemaandelijks tijdschrift Nu Nog uit, waarin getracht wordt, door inzicht te geven in correct Nederlands taalgebruik, de ontwikkeling van de taalbeheersing in gunstige zin te beïnvloeden. De Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal beschouwt immers de bevordering van het goede Nederlands als een blijvende noodzaak. Voor deze herdenking met een bijzondere postzegel is de keuze gevallen op een fragment van een beroemd schilderij van Pieter Breughel de Oude, De parabel der Blinden , gedateerd 1568 en bewaard in het Nationaal Museum van Napels. In een geniale versmelting van mens en landschap zien wij de vertolking van de neergaande beweging die, van struikelen tot neerstorten, in fracties over de personages is verdeeld. Op de achtergrond het kerkje van Sint-Anna-Pede, in Vlaams-Brabant.
.
.
.
.
.