Genth Floralia V.
Previous
Next
 

Date of issue: 22th of February 1975.

OBC/COB numbers: 1749-1751

Created by: Marc Séverin / Constant Spinoy

Perforation: 11 1/2
Size: 24 mm x 35 mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: 1749 -Steeldeepprint ; 1750-1751 - combined steel and screendeepprint
Number of plates: 1749 - 1-2 ; 1750/1751 - 1-2-3-4
Printing Run: - 7.000.000 each
Paper: 1749 - P2 ; 1750/1751 P3 ( see paper Types )

1749 - 4F50 - Neoregelia
1750 - 5F - Horsefootleave
1751 - 6F50 - Japanese Azaleas

INFO

Gentse Floraliën V De thans wereldvermaarde Belgische tuinbouw vormt een van de belangrijkste takken van de Belgische export en het voornaamste middeI om zijn nieuwste producten in het buitenland bekend te maken is de vijfjaarlijkse verwezenlijking van de Internationale Tuinbouwtentoonstelling bekend onder de naam "GENTSE FLORALIEN ", waarvan het jaar 1975 de 27e editie zal zien. In februari 1809 organiseerde de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde te Gent, gesticht in 1808, met slechts 50 planten haar eerste bescheiden tentoonstelling, die met de jaren uitgroeide tot een tentoonstelling met een totale oppervlakte van meer dan 30.000 m². Deze prachtige manifestatie trekt alle vijf jaar honderdduizenden bezoekers van gans de wereld aan en het is geenszins te verwonderen dat de meeste Belgische postzegels die bij deze gelegenheid worden uitgegeven bloemmotieven dragen ter ere van de GENTSE FLORALIEN.

Neoregelia carolinae cv. "Tricolor" M.B. Foster. Deze prachtige driekleurige variëteit van Neoregelia carolinae (Beer) L.B. Smith was reeds meerdere jaren gekend in Europa en Amerika, maar werd verhandeld onder de foutieve naam Nidularium tricolor. De bladeren van de Neoregelia carolinae cv. "Tricolor" zijn duidelijk gestreept in wit, roze en groen en de centrale bloembracteeen zijn, zoals bij de soort N. Carolinae, helderrood. Het is een sterke potplant, lang houdbaar in de huiskamer en niet veeleisend voor wat de verzorging betreft. Deze variëteit kan niet gezaaid worden maar wordt voortgeplant door het afzetten van zijscheuten om alzo de mooie kleuren te behouden

TUSSILAGO PETASITES (Petasitis officinalis Monch) Dit kruid is in de volksmond ook bekend als: het groot hoefblad, paardeklauw, hoeven, stinkblad of hoornblad. Het heeft een zeer knoestige wortelstok en een rozet van grote, langs onder grijsgroen getinte hartvormige bladeren, met afgeronde en oneffengetande zijlobben. De bloemstengel is met schubben bezet en de vuilrode bloemhoofdjes zijn in een tros gegroepeerd. De bloemhoofdjes ontwikkelen zich reeds in maart-april en komen te voorschijn voor de bladeren. De bladeren vormen zich slechts op het laatst van de bloeitijd of pas daarna. De vruchtjes zijn rond en geribd. Ze dragen een kroontje van zijdeachtige vruchtpluishaartjes. Deze plant gedijt vooral langs de waterkant en op vochtige moerassige plaatsen. Ze wordt zelfs veel gekweekt aan vijvers in parken en op buitenplaatsen.

AZALEA JAPONICA (Rhododendron obtusum hybride " Hinomayo ") De Rhododendron obtusum hybriden waarvan deze cultivar " Hinomayo" een vertegenwoordiger is, worden in de volksmond Japanse azalea's genoemd. Het zijn kruisingen tussen in Japan in het wild groeiende Rhododendron kaempferi Planch, Rh. kiusianum Makino en Rh. sataense Nakai soorten. Hinomayo benadert het dichtst in groeiwijze en bloemvorm Rh. sataense. Onder de Japanse azalea's vindt men zowel winterharde als niet winterharde cultivars. De niet winterharde zijn geliefde potplanten. De winterharde genieten stijgende belangstelling als tuinplanten daar ze elk jaar in mei met hun prachtige bloemen de tuin sieren. "Hinomayo" - Azalea Japonica is bruikbaar als pot- en als tuinplant. Andere kleuren in deze groep zijn wit, geelrood en purper.

.

.

.

.

.