Solidarity. - Birds

Previous
Next
 

Date of issue: 16th of December 1972.

OBC/COB numbers: 1652/1655

Created by: Marc Séverin / J.Malvaux

Perforation: 11 1/2
Size: 24.5 x 35.4mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Screendeepprint
Number of plates: 1-2-3-4
Printing Run: 1652 - 819.874ex ; 1653 - 808.496ex ; 1653 - 779.659ex ; 1654 - 776.998ex
Paper: 1652 - P2 ; 1653/1655 - P3 ( see paper Types )

1652 - 2F+1F - Anser anser
1653 - 4F50+2F - Vanellus vanellus
1654 - 8F+4F - Ciconia ciconia
1655 - 9F+4F50 - Falco tinnunculus

INFO

Solidariteit. Vogels uit het natuurreservaat "Het Zwin". Het huidige Zwin is een "schorre ", het laatste overblijfsel van de grote zeearm, waarlangs vrij grote zeeschepen in de Middeleeuwen de haven van Brugge konden bereiken. Dit zilte gebied wordt nog regelmatig door zeewater overspoeld en bezit een rijke en zeldzame fauna en flora, enig in België. In 1952, werd het Zwin, privaat eigendom, een vogelreservaat, toegankelijk voor het publiek. Op opvoedkundig, pedagogisch, wetenschappelijk en toeristisch vlak heeft het Zwin een voorname rol gespeeld. Het Zwin wordt dan ook aanzien als een modelreservaat en is overal in Europa gekend en beroemd. In het Zwin is er ook een Universitair Biologisch Centrum; verder werden verscheidene pogingen gedaan om zeldzaam geworden vogels, door heraanpassing, opnieuw als broedvogel in te planten. Aldus kenden we een groot succes met de ooievaar en de grauwe gans. Meer dan 350.000 toeristen bezoeken jaarlijks het Zwin waarvan 60.000 leerlingen op schoolreis. Het Zwin heeft dan ook een zeer grote invloed uitgeoefend op het verspreiden van de idee betreffende de natuurbescherming in België.

1652

Deze zwemvogel was eertijds broedvogel in België, maar werd er door de mens uitgeroeid. De broedvogels van Noord-Europa trekken langs ons land door om te gaan overwinteren in Spanje. Pogingen om deze soort hier opnieuw te doen broeden slaagden in het natuurreservaat het Zwin sinds 1956. Ze is hier nu een zeer algemene broedvogel. Er zijn reeds meer dan duizend jongen geboren die er in volledige vrijheid rondvliegen. Meerdere exemplaren werden geschonken aan verscheidene reservaten in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland om een herinplanting over gans West-Europa te bevorderen. De grauwe gans is de grootste Europese ganzensoort. Het is van deze soort dat onze tamme ganzen afstammen. De grauwe gans legt van 5 tot 7 eieren in het begin van maart. Het nest ligt steeds in de nabijheid van water en weilanden. Het bestaat vooral uit donsveertjes. Rust is een elementaire zaak om het broedgeval te doen slagen

1653

Deze vogel, van de familie van de steltlopers, is een typische broedvogel van het Zwin-natuurreservaat, van de Polders en van de Kempen. Hij is vooral een weidevogel. Het wijfje legt 4 eieren in een kuiltje op de grond. De eerste legsels vindt men gewoonlijk rond half maart. Sinds enkele jaren, vooral ten gevolge van de beperkingen van de jacht in de Lente, is deze soort sterk toegenomen en broedt momenteel in al onze provincies; hij broedt zelfs reeds in de Gaume, in Henegouwen en in de provincie Luik. Het aantal broedparen voor ons land wordt op 5.000 geschat. Bij de eerste strenge vorst verlaat de kievit onze streken om in Zuid-Europa en Noord-Afrika te gaan overwinteren. Direct na de dooi komen ze op de broedgebieden terug.

1654

Deze zeer sympathieke en populaire grote steltloper was in België broedvogel tot op het einde van de vorige eeuw o.a. te Gistel in Vlaanderen en bij Maaseik in Limburg. Overal in West-Europa is hij erg in aantal afgenomen terwijl hij in Centraal- en Oost-Europa evenals in Noord-Afrika een algemene broedvogel gebleven is. In het natuurreservaat het Zwin slaagde een poging tot herinplanting sedert 1962. Met de medewerking van het World Wildlife Fund werden in het Zwin enkele jonge ooievaars, afkomstig van Portugal en Marokko, ingevoerd. Met deze vogels – die door aanpassing standvogels werden – bekwamen we jaarlijks enkele broedgevallen. In 1972 waren er 7 broedgevallen in het Zwin. Een koppel ooievaars broedde in 1972 in Hachy in de provincie Luxemburg. Het is niet onmogelijk dat het vogels betreft die uit het Zwin afkomstig zijn. Deze vogels zijn door de wet beschermd in alle beschaafde landen.

1655

Deze prachtige kleine prooivogel is de meest algemene roofvogel in België. Er zijn ongeveer 500 broedparen, verdeeld over al onze provincies, echter het talrijkst in het zuiden van ons land. De torenvalk voedt zich vooral met kleine knaagdieren. Vroeger werden zowel de dag- als de nachtprooivogels (uilen) als schadelijke vogels beschouwd en werden ze enorm vervolgd. Nu integendeel werd het bewezen dat deze vogels een uiterst belangrijke rol spelen om een natuurlijk evenwicht te helpen bewaren. Sinds enkele jaren zijn alle dag- en nachtprooivogels, evenals hun nesten en eieren, in België en in de meeste Europese landen beschermd. Beschermingsmaatregelen dringen zich ook vooral op doordat deze vogels heel dikwijls het slachtoffer worden van vergiftiging door schadelijke producten die soms in grote hoeveelheden in de landbouw aangewend worden.