Sport : 100 Anniversary Modern Olympic Games.
Previous
Next
 

Date of issue: 29th of June 1996

OBC/COB : number: 2646-2647

 

Created by: Els Vandevyvere / P.P.G. De Schutter

Perforation: 11 1/2
Size : 40 x 28 mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Screendeepprint/Heliogravure
Number of plates:
Printing Run:
Paper: P5 ( see paper Types )

 

2646 - 16F+4F - Table tennis
2647 - 16F+4F - Swimming


INFO

Sport. 100 jaar moderne Olympische Spelen. VAN ATHENE TOT ATLANTA: 100 JAAR MODERNE OLYMPISCHE SPELEN Onder invloed van de heropleving van de interesse voor de Griekse Oudheid en de opgraving rond 1875 door Duitse archeologen van het oude Olympia worden in de 19de eeuw hier en daar in Europa Olympische Spelen georgani-seerd. Het gaat om plaatselijke (Scandinavische, Engelse, Griekse en ook Franse) initiatieven. De moderne internationale olympische beweging echter vindt haar oorsprong in de gebouwen van de Parijse Sorbonne. Daar besluit de Franse baron Pierre de Coubertin in 1894 met vertegenwoordigers van 49 sportbonden uit twaalf landen, waaronder België, om de klassieke Olympische Spelen in een nieuw kleedje te laten herleven. De Spelen zullen om de vier jaar steeds in een andere stad, en niet op één plaats zoals in de Oudheid, met moderne sporttakken worden georganiseerd. Ook richt het congres een Internationaal Olympisch Comité (IOC) op waarvan de leden de olympische beweging in hun land dienen te vertegenwoordigen. Aanvankelijk wil De Coubertin de olympiade introduceren tijdens de B'ereldtentoonstelling van 1900 in Parijs maar de vergadering vindt dat deze datum te ver in het verschiet ligt en besluit om ze in 1896 in Athene te houden. De uitvoering van deze beslissing loopt niet van een leien dakje. Er gaan in Griekenland heftige politieke discussies aan vooraf. Het land zit financieel aan de grond en vindt de kosten van dergelijk groots gebeuren te hoog. Maar na een intensieve campagne van De Coubertin en na de tussenkomst van kroon-prins Constantijn, kan de Griekse koning George op 6 april 1896 in het gerestaureerde Panatheense stadion de eerste Olympische Spelen van de hedendaagse tijd openen. Er nemen 280 sportlieden, waarvan 230 Grieken, uit 13 landen aan deel. De Belgen participeren niet. Ze vallen buiten de willekeurig uitgevoerde selectie. Van dan af worden de Spelen, slechts onderbroken door de twee wereldoor-logen, elke vier jaar georganiseerd. Het Belgisch Olympisch Comité dat in 1906 wordt gesticht, neemt deze van 1920 (Antwerpen) voor zijn rekening. De Spelen kennen een groeiend succes. Het aantal deelnemers is in 1992 (Barcelona) gestegen tot 9368 mannen en vrouwen. En ook het toeschou-wersaantal wordt steeds hoger. Hierin speelt de televisie die vanaf 1960 de olympiades wereldwijd uitzendt een belangrijke rol. Zoals Adrien Vander Eede, Voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité schrijft: Toen Pierre de Coubertin op het eind van vorige eeuw aanknoopte met een oude Griekse traditie – het organiseren van Olympische Spelen – vermoedde hij nooit dat honderd jaar later die idee aan de basis zou liggen van het grootste mediagebeuren ter wereld. Alles doet vermoeden dat ook Atlanta 96 alle records weer zal verpulveren.

Tafeltennis: Over het ontstaan van tafeltennis doen vele verhalen de ronde. Zeker is dat met de uitvinding van de celluloïdbal bij het begin van de twintig-ste eeuw in Engeland de opgang van het spel begint. Deze opmars wordt nog geremd door de eerste wereldoorlog, maar valt niet meer te stuiten wanneer in 1926 zes bonden de International Table Tennis Federation stichten en een wereldkampioenschap op poten zetten. Tot de jaren 50 beheersen de Europea-nen en Amerikanen de competitie, later zullen de Aziaten deze rol overnemen. Slechts in 1977 erkent het IOC tafeltennis als olympische sport. In 1988 laat men tijdens de spelen van Seoel dit onderdeel toe. Negen van de twaalf medailles gaan naar China en Korea. De Belg J.M. Saive kan dit Aziatisch monopolie doorbreken. Hij staat momenteel derde op de wereldranglijst.

Zwemmen: Zwemcompetities hebben al een lange geschiedenis. Het zijn echter de Britten die de sport eind vorige eeuw gingen structureren. In 1869 wordt in Londen de Metropolitan Swimming Association gesticht die vijf jaar later wordt omgevormd tot de British Swimming Association, de eerste nationale zwemfederatie ter wereld. Dit voorbeeld vindt spoedig navolging en rond 1900 zijn de meeste nationale zwembonden gevormd. In 1889 organiseert men in Wenen de eerste Europese kampioenschappen. Voor een wereldkampioenschap moet echter om allerlei redenen tot in 1973 (Belgrado) gewacht worden. Ondertussen vinden tijdens de Olympische Spelen de belangrijkste zwemcompetities plaats. Reeds in 1896 staat zwemmen op het olympisch programma. Tijdens de eerste Spelen worden de wedstrijden in open zee gehouden en vanaf 1908 in een wedstrijdbad. De Belgische zwemmers laten zich niet onbetuigd in deze discipline. Voor Atlanta staan B. Becue, S. Cam, F. De Burghgraeve en S. Maene klaar.

 

.