Sports
Previous
Next
 

Date of issue: 12th of February 1994.

OBC/COB : number: 2540-2542

 

Created by: André Buzin / P.P.G. De Schutter

Perforation: 11 1/2
Size : 22 x 37mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Screendeepprint/Heliogravure
Number of plates: 1-2
Printing Run: 2540- 479.969ex ; 2541- 479.975ex ; 2542 - 476.570 ex
Paper: P5 ( see paper Types )

 

2540 - 16F+3F - Centenial of Olympic Comite
2541 - 16F+3F - World Champioship Foofbaal in the USA.
2542 - 16F+3F - Olympic Winter games in Lillehammer.

INFO

HET EEWFEEST VAN DE MODERNE OLYMPISCHE BEWEGING De oorspronkelijke Olympische spelen ontstonden in Griekenland rond 776 voor Christus en gedurende 1200 jaar groeiden zij uit tot een zeer belangrijke culturele en religieuze ontmoeting waaraan alle vrije mannen konden deelnemen. Deze spelen waren voor oude Grieken zo uitermate belangrijk, dat zij in die periode zelfs hun vetes vergaten en stopten met oorlog voeren, om de atleten kans te geven om hun wedstrijden in een serene sfeer te kunnen betwisten. De Franse baron, Pierre de Coubertin (1863 - 1937) herontdekte de oude Olympische gedachte en stichtte op 23 juni 1894 de moderne Olympische beweging, met als belangrijkste element de vierjaarlijkse organisatie van de moderne Olympische spelen. Wat de Olympische beweging in onze huidige wereld betekent, blijkt overduidelijk uit het feit dat meer dan 4 miljard mensen in meer dan 170 landen de XXV ste zomerspelen heb gevolgd. De Olympische beweging is echter meer dan het om de vier jaar organiseren van dit wereldomspannende sportevenement: ze is een geestesgesteldheid, de drager van een ideaal. Zij wil meebouwen aan een betere wereld, door middel van de sport, beoefend zonder enige discriminatie, met de echte Olympische ingesteldheid, d.w.z. in een geest van wederzijdse verstandhouding, vriendschap, solidariteit en fair-play. Op 23 juni 1994 zal de honderdste verjaardag van de Moderne Olympische Beweging over heel de wereld met veel luister worden gevierd. "BELGIAN OLYMPIC FILATELY CLUB" Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, richt i.s.m. De Post – Directie Filatelie en de Koninklijke Landsbond der Belgische Postzegelkringen, een nieuwe filatelistische kring op: "Belgian Olympic Filately Club". Deze club gaat van start op 11 februari 1994. Voor meer informatie kan U de Heer J. De Vuyst raadplegen p.a. "Belgian Olympic Filately Club" - B.O.I.C. – Boechoutlaan 9 – 1020 Brussel (tel. 02/479.19.40).

 

DE RODE DUIVELS Sedert ruim tien jaar staan de Rode Duivels ononderbroken aan de top van de voetbalwereldranglijst. Het is dan ook voornamelijk te danken aan de prestaties van onze nationale voetbalploeg dat België in het buitenland bekendheid geniet. Na een historische finale tegen de Bondsrepubliek Duitsland behaalde België in 1980, tijdens het Europees Kampioenschap voor Landenploegen in Italië, de zilveren medaille. Later haalden onze landgenoten de kwartfinale van de "Mundial" in Spanje (in 1982) en van het Europees Kampioenschap in Frankrijk (in 1984). Maar hun absolute topprestatie leverden ze ontegensprekelijk in 1986 op de Wereldbeker in Mexico, waar ze de voetbalfanaten met verstomming sloegen toen ze - met wervelend voetbal beslag wisten te leggen op de vierde plaats... Zo werd België één van de reekshoofden voor de "Mondiale 1990" in Italië. Ook nu hebben de Rode Duivels zich, onder leiding van bondscoach Paul Van Himst, gekwalificeerd voor de Wereldbeker 1994 die van 17 juni tot 17 juli 1994 in de Verenigde Staten zal worden georganiseerd. Aangezien zij er, net zoals in 1990, reekshoofd zullen uitkomen, is dit een groot succes voor Belgisch voetbal in het algemeen en voor de 2.200 clubs in het bijzonder.

LILLEHAMMER Ruim 42 jaar nadat ze in Oslo werden georganiseerd, zullen de Olympische Winterspelen opnieuw in Noorwegen plaatsvinden. Op 12 februari 1994 zullen de XVIIde Olympische Winterspelen officieel worden geopend in Lillehammer. Het gaat hier eigenlijk om een terugkeer naar de "roots" van de wintersport. Van de inwoners van het uitgestrekte Noorwegen wordt namelijk beweerd dat ze als het ware met ski's aan de voeten geboren zijn. Met de organisatie van de Olympische Winterspelen hebben de Noorse autoriteiten, voor zover dat nog nodig mocht zijn, erop willen wijzen hoe belangrijk de wintersport is in het dagelijkse leven van de afstammelingen van de Vikings. Op te merken valt ook dat het 23.000 inwoners tellende Lillehammer de enige stad ter wereld is die een skiër in zijn wapenschild voert. Bij deze gelegenheid zal Noorwegen 16 dagen lang de hele wereld in vervoering brengen. Meer dan 7.000 journalisten zul dagelijks verslag uitbrengen over de topprestaties van duizenden atleten uit meer dan 75 landen. Deze sportmannen zullen voor animo zorgen in de 1154 opeenvolgende sportwedstrijden die ook organisator Noorwegen extra in de kijker zullen plaatsen. Ook Belgische topatleten zullen niet op het appel ontbreken, al valt delegatie van ons land eerder bescheiden uit. Bij de organisatie dit grote wereldfeest werden uiteraard de basisdoelstellingen van Olympische beweging niet uit het oog verloren. Tijdens deze spelen moeten internationale solidariteit, vreugde, ongedwongenheid fair-play immers overheersen. Het basisthema waardoor de organisatoren zich hebben laten leiden is "groen" en wel in de twee betekenissen van het woord: als ecologische reflex en om de aandacht van de hele wereld op de jeugd te vestigen. Enerzijds wil Noorwegen aantonen dat het best mogelijk is zo'n grootse organisatie op het getouw te zetten en daarbij toch met het leefmilieu rekening te houden. Anderzijds zullen ook de jongere toeschouwers aan hun trekken komen want voor de eerste keer zullen zij de spelen tegen een voordelige entreeprijs bij kunnen wonen. Diezelfde jongeren zullen ook een bijzondere uitstraling verlenen aan de manifestaties en aan de informele culturele programma's. De voor dit gebeuren gekozen mascotte zegt trouwens genoeg over aandacht die tijdens deze spelen naar de jeugd zal uitgaan. (Originele tekst: Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité)

.