Press.
Previous
Next
 

Date of issue: 2d of November 1991.

OBC/COB : number: 2435-2436

 

Created by: Carlos verhulst / Linda Blanckaert / P.P.G. De Schutter

Perforation: 11 1/2
Size card : 37 x 24 mm
Composition of the sheets: 30
Printing Process: Screendeepprint/Heliogravure
Number of plates: 1-2
Printing Run: 4.000.000 ex each
Paper: P6 ( see paper Types )

2435 - 10F - Gazet van Antwerpen
2436 - 10F - Het Volk

INFO

Op dinsdag 3 november 1891 verscheen «Gazet van Antwerpen» voor het eerst. Drie dagen werd het nieuwe blad in de Scheldestad gratis verdeeld. Nadien werd de prijs echter laag gehouden met de bedoeling de grote massa te bereiken. Het was een tijd van grote politieke emoties en van felle strijd tussen liberalen en katholieken. De stichters van «Gazet van Antwerpen» wilden een katholieke, Vlaamse en sociale krant en die drie waarden zijn decennia lang door vaste beleidslijnen zo gebleven. De nieuweling op de persmarkt sloeg aan. De continue opgang van «Gazet van Antwerpen» werd slechts onderbroken door de twee wereldoorlogen : in 1915 deed de censuur de persen zwijgen en in mei 1940 legden de bezetters beslag op de drukinstallaties. Na de vijandelijkheden groeide «Gazet van Antwerpen», vanuit haar thuishaven, uit tot een nationaal-Vlaamse krant en een vaste waarde in het Vlaamse medialandschap Om ook de technische uitdagingen van de razend snelle evolutie in de druksector aan te kunnen werd in 1974 begonnen met de ‘sprong over de stroom', de vertrouwde Nationalestraat werd geruild voor een nieuw complex op de Antwerpse Linkeroever. Sluitstuk van de hele operatie werd een grote Goss-offsetpers, waarvan de twee drukgroepen elk 48 pagina's en vierkleurendruk aankunnen. Audiovisuele media, communicatiesatellieten en straalverbindingen hebben de verspreiding van het dagelijks nieuws ingrijpend gewijzigd. «Gazet van Antwerpen » speelt daarop in met een nieuwe dimensie duiding van het nieuws met gedegen achtergrondinformatie. De trouw van meer dan een half miljoen lezers bewijst de vitaliteit van de eeuweling.

Jacques Feyder – zijn werkelijke naam is Jacques Frederickx – werd in 1885 te Elsene, toen een voorstad van Brussel, geboren. Na zich eerst aan de toneelkunst te hebben gewaagd, krijgt hij al snel belangstelling voor de film en na enkele korte films wordt hij in 1914 bij Gaumont, assistent van Gaston Ravel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt hij mee in de rangen van Belgisch leger, waarna hij in 1919 zijn cinematografische activeiten hervat. Dank zij «L'Atlantide», verfilmd met medewerking van Jean Angelo, gaat hij vlug tot de beste filmregisseurs behoren. Van 1925 tot 1928 draait hij een reeks films van onberispelijke kwaliteit. Zijn filmkunst getuigt van doorzettingsvermogen, degelijkheid en is goed op het thema afgestemd. «Crainquebille» blijk van een ongelooflijke visuele virtuositeit; de camera-effecten compenseren het ontbreken van geluid en zijn zeer goed aangepast aan het behandelde onderwerp. Een treffende eenvoud van expressie kenmerkt «Visages d'enfants» en «Gribiche». Met een gewilde filosofische traagheid regisseert hij «L'Image» (zijn lievelingsfilm); in «Nouveaux messieurs» weet hij een lichte en levendige humor te brengen; «Thérèse Raquin» realiseert hij mi nodige nadrukkelijke logheid, om zo de troebele sfeer uit de roman Zola op te roepen. Dan verfilmt hij in de Verenigde Staten «Le Baiser» met Greta Garbo, maar de techniek en de rationalisering van de Hollywoodprocédés passen weinig bij zijn creatieve aard. In 1930 brengt hij zijn eerste geluidsfilm uit : «Le Spectre vert» André Luguet. Een jaar later is «Si l'Empereur savait ça» aan de beurt waarin ook zijn echtgenote Françoise Rosay meespeelt. Alweer in Amerika neemt hij «Le Fils du Rajah» op met Ramon Navarro en voor «Anne Christie» haalt hij nogmaals Greta Garbo voor de camera. Daarna volgen een aantal markante fllms : « Le grand jeu» waarin op originele wijze het «doubleren» aanwendt en Marie Bell in een dubbelrol twee verschillende stemmen krijgt; «Pension Mimosa», «Les gens du voyage», «Jenny» en de onvergetelijke «La Kermesse héroïque » die hem de gelegenheid biedt een heel knappe en luisterrijke mise-en-scène uit te werken. In 1928 werd Feyder tot Fransman genaturaliseerd. Hij verliet Frankrijk in 1941, nadat hij met Françoise Rosay «Une femme disparait» had verfilmd. In 1945 ging hij zich vestigen te Genève, waar hij in het Stedelijk Conservatorium een cursus «Film-Radio» oprichtte. Jacques Feyder overleed in 1948 in het kanton Vaud. Naar een tekst van Désiré Roegiest.

Aanvankelijk verschenen als weekblad onder de naam «De Lichtstraal», en vanaf 21 juni 1891 als dagblad met een oplage van 4.000 exemplaren, is «Het Volk» vandaag met 567.000 lezers uitgegroeid tot de derde grootste massakrant van ons land. Na Wereldoorlog II werden de gebouwen en technische installaties sterk uitgebreid en vernieuwd zodat het bedrijf thans tot de modernste en best geoutilleerde drukkerijen van Europa behoort. De toenemende oplage van «Het Volk» eiste rotatiepersen naar verhouding, waardoor in 1985 de ultramoderne «Colorman» in gebruik werd genomen en vierkleurenrdruk mogelijk werd. Tegelijkertijd werd het formaat van de krant groter met een opsplitsing in 4 aparte katernen (Algemeen, Extra, Regio en Sport). «Het Volk» blijft een op en top Gents bedrijf, dat naast krant nog heel wat andere uitgaven beheert zoals EOS, TV-Gids, Zondagsblad, Jommeke, een sterk gevarieerd waaier van strips en boeken, tijdschriften, brochures advertentiebladen en een grote hoeveelheid drukwerk hoge kwaliteit, waarvan 80 procent bestemd is voor het buitenland. Met de boekhandels Reinaert-Het Volk, verspreid over Vlaanderen, beschikt «Het Volk» over moderne verkooppunten met een ruim aanbod. «Het Volk» is dus een bedrijf geworden met een brede waaier van activiteiten, maar blijft toch eerst en vooral een krant, nu al een eeuw lang actueel!

.